miércoles, 13 de agosto de 2008

Manifest: "Parc Natural, Així no!"

Les entitats signatàries d’aquest manifest, Ajuntaments de Pals, Palau-Sator i Fontanilles, així com les associacions agrícoles, turístiques, de propietaris i veïns dels citats municipis, volem compartir amb el conjunt dels ciutadans les nostres inquietuds i reflexions sobre l’avantprojecte de Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter presentat a exposició pública el passat 14 de Juliol.

Convençuts que per a l’èxit del projecte és indispensable arribar al màxim consens possible entre administracions, propietaris i usuaris dels terrenys del Parc, manifestem:

1. Que coincidim amb els objectius generals de conservació dels sistemes naturals, de preservació de la fauna i la flora dels territoris del Parc. Així mateix, volem impedir de manera definitiva qualsevol possibilitat d’especulació urbanística en aquest territori caracteritzat per la seva excepcional riquesa natural.

2. Que la figura de Parc Natural no és l’eina més adequada per a la protecció dels terrenys agrícoles ni la platja de Pals, Palau-Sator ni Fontanilles, ja que no es tracta de territoris amenaçats ni deprimits. El Parc Natural està pensat per a zones amb fortes necessitats de protecció i dinamització com la Garrotxa, el Delta de l’Ebre, el massís del Montgrí o les Illes Medes. Aquest però, no és el cas dels arrossars, conreus i platges dels municipis citats, que ja han estat correctament gestionades, protegides i desenvolupades per les administració locals, el sector agrari, el sector privat i els veïns durant generacions.

3. Que actualment ja hi ha 11 plans de protecció que preserven la platja, les zones agrícoles i els espais naturals dels nostres municipis. Mes que afegir figures de protecció addicionals, caldria pensar en formules que permetessin la millora i modernització de les explotacions agrícoles existents perquè puguin continuar essent viables per elles mateixes.

4. Que en la confecció dels límits de l’actual proposta de Parc no s’ha tingut en compte la opinió del territori, especialment la dels sectors directament afectats, com ara la Comunitat de Regants, arrossaires, propietaris agrícoles, Associació Turística i comunitats de veïns, entre d’altres. La modificació de la proposta inicial, sense previ avís ni consens amb els municipis i sectors afectats va afegir al Parc de manera artificial nous terrenys de Pals, Palau-Sator i Fontanilles.

5. Que la inclusió dels arrossars i altres conreus al Parc pot suposar per als agricultors la pèrdua d’independència per a practicar d’altres conreus en un futur, limitacions en la gestió dels seus recursos productius i el control sobre la propietat de les seves terres. S’ha de tenir en compte, a més, que el projecte europeu de Xarxa Natural 2000 ja va desestimar la inclusió d’aquests terrenys per falta de justificació, i que l’avantprojecte de Parc actual no ha inclòs estudis ni referències bibliogràfiques agrícoles.

6. Que l’actual avantprojecte no contempla previsions ni solucions de futur per a un recurs natural d’extrema importància per a la zona com és l’aigua. Davant les importants restriccions d’aigua que ha patit recentment l’agricultura de les conques del Ter i el Daró com a causa de la sequera, cal que es garantitzi una gestió eficient de l’aigua, i s’assegurin cabals mínims d’aportació del Ter cap a aquestes conques.

7. Que no s’ha acompanyat l’avantprojecte de Parc de cap estudi econòmic que asseguri un finançament suficient i adequat per als territoris afectats. Les dades amb que treballa l’avantprojecte no han estat actualitzades, i es desconeix el pressupost real d’inversió amb el que es pretén gestionar la zona.

8. Que l’actual delimitació del Parc inclou una part important de la platja de Pals, un dels actius turístics més importants de la zona, area que podria veures afectada negativament en els seus usos i activitats habituals.

9. Que respecte a Ràdio Liberty, cal recordar que al llarg de 50 anys les seves instal·lacions s’han reclamat insistentment per a donar resposta a les carències d’equipaments municipals. A més, seria molt beneficiós plantejar algun projecte mediambiental, cultural i turístic amb l’objectiu d’agregar un nou atractiu al poble i a la comarca.

10. Que, per tots aquests motius, dins els territoris de Pals, Palau-Sator i Fontanilles, només defensem el Parc Natural amb una nova delimitació que inclogui únicament els terrenys corresponents a les Basses d’en Coll i l’espai de l’antiga emissora de Ràdio Liberty sempre i quan les seves instal·lacions siguin aprofitades per un ús municipal i públic.

Per tot això, sol·licitem que no s’incloguin ni les zones agrícoles ni la platja de Pals en el Parc Natural.
Finalment, emplacem la resta de municipis afectats, així com les seves associacions i entitats representatives, a aportar la seva visió sobre el Parc i els seus límits, i a sumar-se a aquest manifest i a fer les al·legacions corresponents amb l’objectiu d’aconseguir un Parc Natural que realment respongui als interessos de protecció i dinamització del seu territori, tot compatibilitzant la preservació dels sistemes naturals amb la necessària vitalitat econòmica de la zona.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Ciutadans - Partido de la Ciudadanía s’ha sumat a les protestes d’entitats i veïns en contra el plantejament actual del Parc Natural i serà present en l’acte de presentació del manifest “Parc Natural així no” aquest dissabte a la població de l’Escala.

Ciutadans, que va tenir una reunió amb afectats pel futur Parc Natural i amb promotors del manifest, considera oportú la figura d’un Parc Natural que englobi els paratges del Montgrí, Medes i Baix Ter, però no ha de representar una barrera per a les activitats agrícoles d’algunes zones.

Així doncs, Ciutadans manifesta:

1. Tot patrimoni natural ha de ser preservat, gestionat i protegit.

2. Considerem molt positiu i necessari la creació d’un Parc Natural, però permetent una integració dels usos agrícoles existents i no una limitació de les activitat agrícoles que es duen a terme.

3. S’hauria d’ampliar el Parc per la zona de la riba del Ter i garantir el cabal ecològic que no es compleix.

4. S’hauria de treure del Parc les zones agrícoles de les Corts i Vilanera de l’Escala, i introduir-les en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) per tal potenciar la seva preservació sense afectar les explotacions agrícoles tradicionals de la zona. D’aquesta manera es potencia la seva preservació com a connector biològic i es continua permetent el cultiu tradicional d’aquella zona.

5. Que es tingui en compte l’opinió de la gent del territori i dels afectats, obrint processos participatius arribant a consensos.

6. Un Parc Natural sense un bon Pla Rector de gestió, preservació i explotació natural i sostenible, amb un finançament adient està condemnada al fracàs.

Des de Ciutadans, veiem necessària la creació d’un Parc Natural per garantir la preservació natural i evitar la degradació del territori, però defensem els interessos agrícoles i els drets dels afectats pel futur Parc. Apostant en incloure en zona PEIN el corredor biològic de les terres agrícoles de l’Escala deixant-les fores del futur Parc Natural i així garantir la protecció del territori compatibilitzant-la amb les activitats agrícoles i econòmiques de la zona de l’Escala.

http://www.gironanoticies.com/noticies/noticia.php?id=14015